MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

KİTABU’L-İLİM

<< 167 >>

DEVAM: 7- Gereksiz Yere Fazla Soru Sormanın Yerilmesi

 

4. Enes b. Malik (r.a.)

 

634 (1) Enes anlatıyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Kıyamet gününe kadar (olmuş ve olacak) ne sorsanız cevabını sizlere veririm'' buyurunca, Abdullah b. Huzafe: "Ey Allah'ın Resulü! Babam kim?" diye sordu. Nebi (s.a.v.):

 

''Baban Huzafe'dir'' karşılığını verdi. (Daha sonraları) annesi: "Neden öyle bir şey sordun?" deyince, Abdullah: "Bu yönde içimi rahatlatmak istedim" karşılığını verdi. Zira bu yönde Abdullah'ın hakkında konuşuluyordu. Daha sonra Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sorulan sorulardan öfkelenince, Ömer şöyle dedi:

 

"Rab olarak Allah'a, din olarak İslam'a ve peygamber olarak Muhammed'e razı olduk. Allah'ın öfkesinden ve Resulullah'ın öfkesinden Allah'a sığınırız."

 

Bu Hadis Sahihtir

 

Diğer tahric: Buhari (1/43) ve Müslim 4/1832 (2359)

 

 

 

635 (2) Enes b. Malik bildiriyor: Güneş tepe noktasını aşınca Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) çıkıp Müslümanlara öğle namazını kıldırdı. Selam verdikten sonra minbere çıktı, kıyamet gününü ve kıyamet'ten önce büyük olayların olacağını söyledi. Sonra:

 

"Herhangi bir konuda bana soru sormak isteyen sorsun. Vallahi bu makamımda durduğum sürece bana ne sarsanız size cevap vereceğim!'' buyurdu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in böyle dediğini duyan Müslümanlar çok ağladılar. Resulullah (s.a.v.) de aynı şeyi tekrar edince adamın biri kalktı ve:

 

"Ben nereye gireceğim?" diye sordu. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Cehennem'e gireceksin'' karşılığını verdi. Sonra Abdullah b. Huzafe kalktı ve:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Benim babam kim?" diye sordu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

''Baban Huzafel dir'' buyurdu. Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) yine tekrarla sorusu olanın sormasını istedi. Bunun üzerine Ömer dizleri üzerine çöktü ve:

 

"Rab olarak Allah'a, din olarak İslam'a ve Resul olarak Muhammed'e razı olduk!" dedi. Ömer böyle deyince Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sustu, sonra şöyle buyurdu:

 

''Canım elinde olana yemin olsun ki demin şu duvarın yanında bana cennet ile cehennem gösterildi. Hayır ve şer konusunda bu gördüğüm şeyleri daha önce görmüş değildim.''

 

Bu Hadis Sahihtir.

 

Diğer tahric: Abdurrezzak kanalıyla Buhari (7294) ve Müslim (2359)

 

 

 

636 (3) Enes bildiriyor: Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) ashabına: ''Sorusu olan sorsun'' buyurunca adamın biri kalktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Babam kim?" diye sordu. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) halihazırdaki babasını kastederek:

 

''Baban Huzafe'dir'' karşılığını verdi. Adamın annesi: "Oğulcuğum! Anneni çok zor bir duruma soktun!" deyince, adam: "Hakkımda konuşulanlardan yana içimi rahatlatmak istedim" karşılığını verdi ki babasının kim olduğu konusunda söylentiler dolaşıyordu.

 

Bu Hadis Sahihtir.

 

 

 

637 (4) Enes bildiriyor: Müslümanlar Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e o kadar çok soru sordular ki sonunda onu yordular. Bir gün minbere çıktı ve: ''Bana sorduğunuz her sorunun cevabını verip açıklayacağım'' buyurdu. Sağa sola bakmaya başladım, ancak herkes yüzünü giysisiyle kapatmış ağlıyordu. Bunun üzerine adamın biri kalktı ve:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Babam kim?" diye sordu. Zira ne zaman birileriyle tartışsa kendisini hep babasından başkasına nispet ederlerdi. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) ona:

 

''Baban Huzafeldir'' karşılığını verdi. Başka bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ben cennete mi, cehenneme mi gideceğim?" diye sorunca, Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Cehenneme gideceksin'' karşılığını verdi. Sonrasında Ömer: "Rab olarak Allah'a, din olarak İslam'a ve peygamber olarak Muhammed'e razı olduk!" demeye başladı. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) de:

 

''Hayır ve şer konusunda bugün gördüklerimi daha önce görmüş değildim. Cennet ile cehennem bana öyle gösterildi ki onları şu duvarın berisinde gördüm'' buyurdu.

 

Bu Hadis Sahihtir.

 

 

 

638 (5) Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Benim babam kim?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"Baban filan kişi!" buyurdu. Bunun üzerine: "Ey inananlar! Size açıklanınca hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayın. Kur'an indirilirken onları sorarsanız size açıklanır. Allah sorduğunuz şeyleri affetmiştir. Allah Bağışlayan'dır, Halim'dir" [Maide 101] ayeti nazil oldu.

 

Bu Hadis Sahihtir.

 

Diğer tahric: Buhari 13/265 (7294). Müslim 4/1832 (2359) ve Tirmizi 5/256 (3056. "hasen sahih")

 

 

 

639 (6) Enes b. Malik bildiriyor: Bir ara Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e o kadar çok soru sorduk ki sonunda onu yorduk. Bir gün minbere çıktı ve:

 

"Bugün bana soracağınız her bir şeyin cevabını size vereceğimil buyurdu. Ancak ashab ölüm emrinin geldiğini düşünerek bundan dolayı çok üzüldüler...

 

Sonrasında ravi, bu yönde Katade'den gelen rivayetin aynısını zikreder.

 

Bu Hadis Sahihtir.